EL CLIENT TÉ SEMPRE LA RAÓ?

Segurament us ha passat alguna vegada que un client s’empipés amb vosaltres per no haver explicat amb claredat totes les tasques, tots els impostos i tots els tràmits que s’exigeixen per a la “correcta” construcció d’un edifici o d’un habitatge.

Considerant que el nostre paper no és només el de projectar sinó també el d’assessorar al promotor, ens sentim responsables i culpables si el promotor comet algun error a l’hora de presentar la documentació necessària. De fet les lleis (normatives municipals, regionals, estatals, les tècniques, les administratives, etc.) demanen a l’arquitecte que sàpiga amb exactitud quins són els documents que s’han de lliurar, però també fixen els límits entre les tasques de cadascun dels agents que intervenen en la construcció d’un edifici.
El tècnic sovint es converteix en assessor, confessor, advocat, secretari, factòtum personal del promotor, el qual també té obligacions.
Personalment, durant aquest últim any, he tingut discussions amb algun promotor per les recents inspeccions que Hisenda està realitzant amb la finalitat d’esbrinar si el cost final de l’obra es correspon al pressupost d’execució material previst al principi.

El que sorprèn és la novetat del cas i les diferents maneres d’actuar dels Ajuntaments.
En alguns casos, per exemple, amb l’acta de recepció de l’obra en que es declara el cost total, és suficient. Altres Ajuntaments, més desconfiats, demanen factures, resum de despeses, etc. Altres passen la pilota als inspectors d’Hisenda!

En fi, com sempre, tot depèn del funcionari que aplica la Llei, de la seva manera d’interpretar-la i del seu estat d’ànim!

És cert que el PEM mai, o gairebé mai, s’acosta al cost final d’una obra.
És cert que els promotors són els primers en demanar-nos el famós “descompte” del 20% admès sobre el pressupost de referència.
És cert que tothom és conscient d’això i per això és responsable.
És cert que Hisenda ara passa gana per la crisi que incumbeix!
Però…
Cert és també que totes aquestes incoherències i “anomalies” són el reflex d’un sistema anòmal i incoherent i es resolen sempre a costa dels “agents” que operen en el món de la construcció.
Cert és que faria falta una mica de coordinació entre tots (tècnics, Ajuntaments, Promotors, constructors, etc.) a l’hora d’establir les regles a seguir!
Perquè cada vegada és més complicat projectar i construir?
Perquè no s’aprofiten aquests moments de crisi per a remodelar per fi un sistema de regles més “sostenible”?

Gianfranco La Cognata

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under HISTORIAL D'ENTRADES, Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s